Garage Jos

Ternatsestraat 136 , Affligem +32 (0)2 582 26 21
Volg ons op :

Wat is een auto zonder Rijbewijs?

 

Wettelijk is een auto zonder autorijbewijs een bromfiets op 4 wielen voorzien van een gesloten carrosserie en wanneer men spreekt van :
 • ledig gewicht kleiner dan 350 kg
 • maximum snelheid 45 km / uur
 • motorvermogen max. 4kw
Doelgroep

De grootste groep kopers zijn overwegend personen die niet beschikken oven een rijbewijs B. De auto zonder rijbewijs zorgt er voor dat deze mensen onafhankelijk kunnen zijn en geen gebruik meer hoeven te maken van het openbaar vervoer.

In de praktijk

Door de snelheidsbeperking in de steden van max. 50 km per uur kan u vlotjes meerijden tussen het verkeer. Op het platte land waar de afstanden meestal langer zijn en het openbaar vervoer minder regelmatig rijdt dan in de steden is de brommobiel een perfect vervoermiddel om overal snel en comfortabel ter plaatse te zijn in een mum van tijd. De wegcode, die gerespecteerd moet worden door elke weggebruiker, moet ook door een brommobielgebruiker in acht genomen worden. Voorrang van rechts geldt voor elke weggebruiker ook voor een brommobielrijder.

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor deelname aan het verkeer gelden alle regels die van toepassing zijn voor elke autorijder of andere weggebruiker. De brommobielbestuurder hoeft geen helm te dragen een veiligheidsgordel wel. De chauffeur van de auto zonder rijbewijs moet zich hetzelfde gedragen als een bestuurder van een motorvoertuig en rijdt dus rechts van de rijbaan, fietspaden of fietsstroken zijn niet toegestaan. Op autowegen of autosnelwegen is rijden met een brommobiel niet toegelaten. Naast de bestuurder mag 1 persoon plaatsnemen, indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.

Wat moet en wat niet mag

 • een rijbewijs A (motor) of B (auto) is niet van toepassing
 • de brommobiel mag bestuurd worden zonder rijbewijs indien de bestuurder geboren is voor 14/02/1961 , bestuurders geboren na 14/02/1961 is een rijbewijs A3 van een bromfiets vereist
 • wegenbelasting hoeft men niet te betalen
 • vanaf 16 jaar mag men rijden met een auto zonder rijbewijs

Door de brommobiel onder de motorvoertuigen te rekenen en door zijn beperkte maximum snelheid van 45km per uur, zijn er een aantal verkeersborden voor de brommobielbestuurder belangrijk.
De volgende borden gelden voor de bestuurder van een brommobiel als een verbod om deze wegen te gebruiken.

Verboden

gesloten voor motorvoertuigen op meer dan 2 wielen
bord G1 autosnelweg
bord G3 autoweg


Het bromfietsrijbewijs (A3)

Bij de bromfietsen maakt men een onderscheid tussen de bromfietsen klasse A, ook wel snorfietsen genoemd en de bromfietsen klasse B. Voor het besturen van beide types tweewielers moet men minimum 16 jaar zijn (18 jaar voor het vervoeren van een passagier) en een helm dragen. Een bromfiets klasse A mag maximum 25 km/h rijden, een bromfiets klasse B 45 km/h . Een snorfiets vereist geen rijbewijs. Men herkent deze bromfietsen klasse A aan het gele plaatje achteraan. Voor bromfietsen klasse B is wel een rijbewijs verplicht indien men geboren is na 14/02/1961. Met een volwaardig autorijbewijs -een voorlopig geldt niet- mag ook een bromfiets bestuurd worden.

Om het rijbewijs voor een bromfiets klasse B te bekomen moet er een theoretisch en een praktisch examen afgelegd worden in een examencentrum. De adressen hiervoor vind je in de gouden gids onder de rubriek (auto)inspectie & examencentra of op de website van goca .

Het theorie examen:

 • Het theorie examen kan afgelegd worden vanaf 15 jaar en 9 maanden . Vergeet je identiteitskaart niet!
 • De leerstof omvat verkeersborden, voorrang, inhalen, plaats op de rijbaan, snelheid, rijbewijzen,... In boekhandels en rijscholen zijn de meest recente boeken te koop. Zonder leren slaagt er niemand!
 • Het theorie examen kost 15 €
 • Om te slagen moet je minimum 33/40 behalen.
 • Je mag onbeperkt herkansen
 • Wie geslaagd is kan vanaf 16 jaar een voorlopig rijbewijs bekomen bij het gemeentebestuur van zijn woonplaats. (Dit kost 9€) Het voorlopig rijbewijs is 12 maanden geldig (enkel op Belgisch grondgebied). Het kan in geen geval verlengd worden. (Pas na 3 jaar kan men nog eens hetzelfde voorlopig rijbewijs bekomen) Wie jonger is dan 24 jaar mag met zijn voorlopig rijbewijs niet rijden tijdens de vrijdag-,zaterdag- en zondagnacht, de nacht voorafgaande aan een wettelijke feestdag en de nacht van de feestdag zelf van 22u tot 6u. Er mag geen passagier vervoerd worden.
 • Kandidaten die ten minste vijfmaal niet slagen en mensen met mentale achterstand kunnen een speciaal theorie examen afleggen. Voor doven of spraakgestoorden kunnen token in gebarentaal voorzien worden.
 • Het theorie examen blijft drie jaar geldig

Het praktijk examen:
 • Na het slagen voor je theorie examen krijg je gedetailleerde informatie over het af te leggen praktijk examen. Maak tijdig een afspraak voor het praktijk examen (minstens 6 weken op voorhand). Houd er rekening mee dat je bij het eventueel niet slagen nog kunt herkansen binnen de geldigheidstermijn van je voorlopig rijbewijs.
 • Het praktijk examen vindt plaats op een terrein buiten het verkeer. De manoeuvres voor tweewielers zijn: slalom rijden, in lussen rijden, over een afstand van 10m tussen twee evenwijdige lijnen stapvoets rijden (minimum 12 sec.), plots remmen (na een minimum snelheid van 25 km/h of 20 km/h op nat wegdek). De bromfiets waarmee je het examen aflegt moet in staat zijn op de opgelegde oefeningen uit te voeren.
 • Het praktijk examen kost 10€
 • Het praktijk examen kun je voorbereiden op eigen houtje of met de rijschool . Als je geen rijschool volgt, mag je ten vroegste na 1 maand rijden met een voorlopig rijbewijs het examen afleggen. Na 2 maal niet slagen ben je verplicht om twee uur rijles te volgen. Nadien mag je onbeperkt herkansen. (Binnen de geldigheidsduur van je voorlopig rijbewijs.) Als je wel rijschool volgt (minimum twee uur) mag je onmiddellijk praktisch examen afleggen (minimum 16 jaar) en onbeperkt herkansen.
 • Voorzie je van het volgende:
  • identiteitskaart
  • origineel gelijkvormigheidsattest bromfiets (geen copie!)
  • verzekeringsbewijs voertuig
  • voorlopig rijbewijs of indien je onmiddellijk praktijkles volgde bij een rijschool je "aanvraag voor een voorlopig rijbewijs" en het bewijs van de gevolgde rijles.
  • bewijs dat je minder dan 3 jaar geleden slaagde voor je theorie examen
  • een bromfiets die technisch en administratief in orde is en achteraan voorzien van een "L"
 • Indien je niet aanwezig kunt zijn op het praktijk examen waarvoor je bent ingeschreven moet je minstens twee werkdagen vooraf het examencentrum verwittigen. Zo niet zal er voor een volgende afspraak een toeslag aangerekend worden. Dit geldt ook als de bromfiets niet in orde is op de dag van het examen. Bij slechte weersomstandigheden (sneeuw, hevige mist, ijzel) neem je best contact op met het examencentrum voor je thuis vertrekt, zo verneem je of de praktijkexamens doorgaan.

Proficiat: je bent geslaagd voor het praktijk examen

Je ontvangt een "aanvraag voor een rijbewijs" waarmee je bij het gemeentebestuur je definitieve rijbewijs A3 kunt afhalen. Voorzie je van twee pasfoto's en 16€ (11€ als je reeds een voorlopig rijbewijs had)

Ga veilig op weg en geniet van je nieuwe vrijheid!

Openingsuren

Maandag - Vrijdag :
8.30 - 12.00 uur & 13.00 - 18.30 uur
zaterdag :
8.30 - 12.00 uur

Tankstation 24/24
via bancontact

Ternatsestraat 136,
1790 Affligem.
Telefoon:  +32 (0)2 582 26 21
E-mail:garagejos@skynet.be

Volg ons op :

Jaarlijks Verlof